عسل، معجونی ماندگار و تخریب ناپذیر
عسل؛ از گذشته تا کنون
عسل، داستان دور و درازی دارد و یکی از قصههای مشترک انسان مدرن و تمدن کهن باستانی است. با اینکه قدمت کهنترین عسل یافت شده در دنیا، مربوط به مقبرهای در گرجستان میباشد و به بیش از ۵۰۰۰ سال پیش باز میگردد، هنوز هم این ماده شفابخشِ حاصل از زحمت هزاران و میلیونها زنبور که حاصل جمع آوری شهد گلهاست، در سفره انسانهای امروزی به عنوان یکی از خوردنیهای محبوب شناخته میشود.
زحمت و مشقت زنبور در تولید عسل
فرآیند تولید عسل بدین گونه است که حدود شصت هزار زنبور عسل با جمع آوری دو میلیون شهد گلهای گیاهان، طی فرآیندی که در آن، شهد گلها با آنزیمهای موجود در شکم زنبور ترکیب شده، مایعی چسبناک تولید شده و سپس با جمع آوری این مایع در کندوها، فرآیند مورد نظر را دوباره و دوباره تکرار میکنند تا آب موجود در آن، تقریباً بطور کامل تبخیر شده و در نهایت مایعی غلیظ که عسل نام دارد تولید شود. بی دلیل نیست که عسل های مرغوب موجود در بازار، از قیمتهای بسیار بالایی برخوردارند. این واقعیت، نه تنها به علت فرآیند سخت تولید، بلکه به دلیل خواص بیشمار عسل نیز میباشد.
مهمترین ترکیبات عسل
عسل که در زبان فارسی، انگبین نیز نامیده میشود، مایعی بسیار غلیظ قندی و محلول در آب میباشد که مهمترین قندهای موجود در آن، فروکتوز، گلوکز و ساکاروز میباشند. هر صد گرم عسل، انرژیای معادل ۳۲۵ کیلوکالری در بدن آزاد میکند و به دلیل دارا بودن مواد تخمیری از جمله کاتالاز، آمیلاز و پراکسیداز، کمک بسیاری به هضم مواد غذایی در بدن میکند. میزان مواد مغذی موجود در عسل، با توجه به نوع آن، متفاوت میباشد. بعنوان مثال، میزان کلسیم، سدیم، منگنز، آهن و فسفر موجود در عسلهایی که به رنگ تیره میباشند، از غلظت بیشتری برخوردار میباشد. با اینکه میزان ویتامینهای اصلیِ موجود در اصل، زیاد نمیباشد، اما از میزان پروتئین، اسیدهای آلی و آنزیمهای قابل توجهی برخوردار میباشد.
خواص درمانی انواع عسل را بشناسید
عسل، معجونی ماندگار و تخریب ناپذیر
بسیار عجیب است که کوزههای فراوانی از عسل، در مقبرههای مصریان باستان پیدا شده است که همچنان سالم و قابل استفاده هستند. مقاومت بسیار بالای عسل در برابر تخریب و فاسد شدن، باعث شده است که این معجون سلامتی، بعنوان یکی از عجیب ترین پدیدههای خوراکی و درمانی شناخته شود. دلیل ماندگاری بسیار زیاد عسل در طول زمان، درصد بسیار پائینِ آب موجود در آن میباشد. این ماده غذایی، تنها ماده طبیعیست که فاسد نمیشود و جالب است بدانید که مصریان باستان، جهت مومیایی کردن مردگان خود، از موادی استفاده میکردند که عسل، یکی از اجزاء اصلی ترکیبات آن بوده است.
خواص عسل برای سلامت عمومی بدن
از آنجائیکه عسل، دارای مقادیر متنوعی از مواد مغذی، قندهای طبیعی و مواد معدنی فراوان میباشد، استفاده از آن برای سلامت عمومی بدن بسیار توصیه میشود. بطور کلی خواص عسل برای بدن شامل موارد بسیار زیادیست که مهم ترین آنها را با هم مرور میکنیم:
- پاکسازی داخلی بدن: عسل با دارا بودن خاصیت آنتی باکتریالی خود، میتواند نقش موثری در پاکسازی بدن از میکروبها، ویروسها و باکتریهای غیر مفید داشته باشد.
- سلامت پوست: عسل، دارای خاصیت جذب آب میباشد. به همین علت استفاده از ماسکهای طبیعی که دارای عسل میباشند، میتوانند کمک بسیاری به سلامت پوست کنند. بعنوان مثال، ماسکِ تهیه شده از دو قاشق غذاخوری ماست، یک قاشق چایخوری عسل و نصفِ یک عدد موز و آغشته کردن پوست صورت به آن، باعث آبرسانی فراوان به پوست صورت شده و میتوانید تاثیرات آن را بلافاصله پس از استفاده مشاهده کنید. ماسک لیمو و عسل نیز، تاثیری مشابه خواهد داشت.
- تقویت بینایی: اگر مشکلات بینایی دارید، میتوانید با ترکیب یک قاشق چایخوری عسل با یک لیوان آب هویج تازه، معجونی برای تقویت قوه بینایی خود درست کنید. مصرف این معجون، در ابتدای صبح توصیه می شود.
- تقویت بافت استخوانی: صبحانه خود را با مصرف شیر و عسل، به یک وعده غذایی بسیار مفید برای استخوان های خود تبدیل کنید. عسل به دلیل اینکه تاثیراتی مثبت در افزایش جذب کلسیم در بدن دارد، میتواند به افزایش تراکم استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان در سنین بالا کمک کند.
- تقویت مو: ماسک های تهیه شده با عسل، بخصوص ترکیب عسل و دارچین و آغشته کردن آن به پوست سر، می تواند باعث استحکام ریشه موها شده و جریان گردش خون را در آن بهبود بخشد.
- افزایش ایمنی بدن: عسل، یکی از اجزای جدایی ناپذیرِ ترکیبات دارویی طبهای سنتی می باشد. این ماده با افزایش میزان جذب داروها و یا غذاهای مصرف شده با آن، می تواند باعث افزایش ایمنی در بدن بشود. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریالی آن نیز نقش موثری در این راستا دارند.
خواص عسل برای درمان بیماریها
- رفع قرمزی چشم: احتمالاً برایتان پیش آمده است که برای رفع قرمزی چشم، استفاده از عسل طبیعی را پیشنهاد داده باشند. قرمزی چشم یا التهاب ملتحمه، با شستشوی چشم با محلول آب گرم و عسل، به خوبی قابل درمان می باشد.
- مشکلات تنفسی: استفاده از عسل و بخصوص موم آن، مشکلات تنفسی از قبیل آسم را درمان می کند. عسلهایی که با موم همراه هستند، در صورتیکه روزانه مقداری از موم را مثل آدامس بجوید، می تواند به امر درمان بیماریهای تنفسی کمک کند.
- رفع گلودرد و سرفه: پر واضح است که استفاده از عسلِ حل شده در آب گرم، می تواند راه درمانی قطعی برای سرفه ها و گلودردهای ناشی از سرماخوردگی باشد و به نرم کردن سینه و گلو کمک میکند.
- رفع بیخوابی: استفاده از ترکیبِ شیرگرم بهمراه یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه، باعث ایجاد آرامش در مغز و فراهم آوردن یک خواب عمیق تر می شود.
- رفع مشکلات گوارشی: همانطور که پیشتر گفتیم، عسل دارای خاصیتی است که به جذب و هضم بهتر غذا کمک می کند. همچنین خاصیت آنتی باکتریالی آن، باعث بهبود روند گوارشی بدن انسان می گردد.
- درمان مشکلات جنسی: عسل به دلیل دارا بودن انرژی بسیار زیاد و طبع گرم، میتواند راه درمان مناسبی برای مشکلات جنسی باشد. تحقیقات نشان داده است استفاده از یک لیوان شیر به همراه یک قاشق عسل، قادر است میزان اسپرمها را تا ۶۰ میلیون افزایش دهد.
- دندان درد و بیماری لثه: عسل مرغوبی که با گیاه میخک ترکیب شده باشد، راه درمانی فوری برای دردهای ناشی از عفونت های لثه و خرابی دندان باشد.
- سرما خوردگی: یکی از نوشیدنیهای مورد علاقه من در فصول سرد سال، ترکیب آبلیمو و عسل میباشد. این ترکیب علاوه بر رفع گلودرد و سرفه، موجب درمان سریعتر سرماخوردگیهای فصلی میشود.
علت شکرک زدن عسل
چرا عسل شکرک میزند ؟ سوالی که خیلی از مشتریان از ما میپرسند ، شکرک زدن عسل میتواند چند دلیل داشته باشد ، در حالت کلی عسل خالص و درمانی در جای سرد سفت میشود و شکرک میزند که به اصطلاح میگویند عسل رس زده، یعنی اگر عسلی خالص و درمانی باشد در یخچال حتما سفت و شکرک میزند ، ممکن است عسل خالص باشد اما خاصیت درمانی نداشته باشد در این حالت عسل طبیعی در یخچال یا جای سرد شکرک نمیزند و این هم به دلیل نوع استخراج عسل است معمولا عسل به دو شیوه از موم جدا میشود اگر عسل طبیعی و خالص به وسیله گرما از موم جدا شود این عسل در جای سرد شکرک نمیزند و خاصیت درمانی این نوع عسل با وجود خالص بودن پایین است چون گرما باعث از بین رفتن خواص درمانی عسل میشود ، در صورتیکه عسل به شیوه های سنتی از موم جدا شود بیشتر انواع عسل در جای سرد شکرک میزنند که این به نوع گیاه عسل بستگی دارد . عسلهای طبیعی و خالص که در جای سرد شکرک میزنند در صورت قرار گرفتن در جای گرم به حالت مایع برمیگردند در صورتیکه عسل در جای گرم همچنان شکرک داشته باشد آن عسل خالص و طبیعی نیست .
تهیه شده در محلی فود
نویسنده سروش سلیم پور
نظرات (0)